Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Gadjo Dilo : «Δεν μας αρέσει να σκαλώνουμε, αλλά να βρίσκουμε λύσεις για το κάθε εμπόδιο».

Written by on 09/11/2020

Δεν μας αρέσει να σκαλώνουμε, αλλά να βρίσκουμε λύσεις για το κάθε εμπόδιο.

 

Οι Gadjo Dilo είναι μια παρέα μουσικών που “παντρεύει” την gypsy jazz και swing μουσική παράδοση, με τους ήχους και τα χρώματα του παλιού ελληνικού τραγουδιού και πολύ περισσότερο, είναι μια ομάδα που αγαπά να αυτοσχεδιάζει, να δημιουργεί και να πειραματίζεται. Εχουν λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικο με μεγάλη επιτυχία. Κάποια από τα κομμάτια τους, συμπεριλήφθησαν σε δύο συλλογές παγκόσμιας κυκλοφορίας με τίτλο Global Hits Vol1 & Sunset in Mykonos σε συνεργασία με την γερμανική δισκογραφική εταιρεία Clubstar. 

Είχαμε την χαρά να συνομιλήσουμε μαζί τους και σας μεταφέρουμε τι ακριβώς ειπώθηκε σ αυτήν την όμορφη συζήτηση.

 

Αρχικά, θα ήθελα να μου πείτε τι σημαίνει Gadjo Dilo, πως προέκυψε το όνομα αυτό;

Gadjo Dilo σημαίνει παλαβιάρης Μπαλαμός στα τσιγγάνικα και είναι ο τίτλος μιας πολύ αγαπημένης μας ταινίας του Tony Gatlif. Αυτή η ταινία μας έδωσε την έμπνευση για το πώς θέλαμε να είναι ο χαρακτήρας του γκρουπ, είναι η ιδέα της ταυτότητας μας.

Ποιοι είναι οι Gadjo Dilo και πότε εμφανίστηκαν στο χώρο της μουσικής;

Είναι οι Κώστας Μητρόπουλος και ο Σωτήρης Πομόνης στις κιθάρες, ο Σέργιος Χρυσοβιτσάνος στο βιολί, η Ηλιάνα Τσαπατσάρη στο τραγούδι και ο Γιώργος Ρούλος στο κοντραμπάσο. Από το 2009 έως τις αρχές του 2016 στο κοντραμπάσο ήταν ο Νίκος Βλάχος και μέχρι τις αρχές του 2020 ο Γιώργος Τσιατσούλης στο ακορντεόν. Το γκρουπ φτιάχτηκε τον Ιούνιο του 2009 και το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο του δίσκο.


Τι έχει αλλάξει από το ξεκίνημά σας μέχρι σήμερα.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν αποκτήσει οικογένεια, μια δεκαετία οικονομικής ύφεσηςτης χώρας μας, μια παγκόσμια πανδημία αλλά και εμπειρία από εκατοντάδες εμφανίσεις.

Σίγουρα θα υπάρχουν στιγμές που θα ξεχωρίζατε στην πορεία σας μέχρι τώρα. Θα θέλαμε να μας πείτε ποιες είναι αυτές που σας έχουν μείνει στο μυαλό πιο έντονα.

Σίγουρα μία από τις ξεχωριστές ήταν το 2014 όταν παίξαμε στο Ηρώδειο καλεσμένοι της αγαπημένης μας κ. Μαίρης Λίντα. Οι εμφανίσεις μας στο εξωτερικό αλλά και οι πρόβες μας (και η παρέα) με τον Βαγγέλη Γερμανό, το στούντιο με τον Tonino Carotone.

Μέσα από τις διασκευές σας, «μάθατε» θα λέγαμε στο κοινό την manouche μουσική, πως το υποδέχτηκε αυτό ο κόσμος, το κάτι διαφορετικό στην Ελληνική μουσική σκηνή

Πιστεύουμε πως ο κόσμος το υποδέχθηκε θετικά και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό.

Σας ακούμε και νιώθουμε πως είστε ένα συγκρότημα από μια άλλη εποχή. Πως εκλαμβάνετε εσείς την αίσθηση αυτή που έχει ο κόσμος.

Πολλές φορές μας το λένε και χαιρόμαστε, είναι ωραίο να ακούς καλά λόγια. Μας δίνουν δύναμη και ενέργεια για να συνεχίζουμε. Η ιδέα μας ήταν και παραμένει να κάνουμε κάτι όμορφο παίρνοντας στοιχεία μιας άλλης εποχής, αλλά να απευθυνθούμε στο σήμερα. Δεν θέλαμε ποτέ να παίξουμε “μουσειακά“ κάποιο παλιό στυλ μουσικής.

Έχετε εμφανιστεί σε συναυλίες στο εξωτερικό, θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας αυτήν την εμπειρία.

Έχουμε εμφανιστεί γύρω στις 15 φορές εκτός Ελλάδας και καμιά 25 φορές στην Κύπρο που λόγω των ελληνικών δεν την βλέπουμε εξωτερικό. Καθεμία έχει τη δική της ιστορία, το ταξίδι της, το διαφορετικό περιβάλλον, το άγχος της, το κοινό της. Μας βοήθησαν να καταλάβουμε ότι το συγκρότημα έχει χαρακτήρα και ήχο δικό του. Ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα λόγω της ελληνικής γλώσσας των στίχων. Κάθε άλλο.

Συναυλίες ή εμφανίσεις σε μαγαζιά; Πως αισθάνεστε την επαφή με το κοινό;

Το συγκρότημα είναι συναυλιακό ακόμα και όταν εμφανίζεται σε μαγαζί. Προφανώς ο κάθε χώρος έχει τις ιδιαιτερότητές του, γι’ αυτό κι εμείς προσπαθούμε να προσαρμόζουμε το πρόγραμμα μας ώστε να βρεθούμε σε μία αρμονία με το χώρο. Η επαφή με το κοινό είναι καταλυτική. Δεν γίνεται τίποτα χωρίς αυτό, άσχετα αν είναι μεγάλο ή μικρό ακροατήριο.

Από την ημέρα δημιουργίας του γκρουπ θα είχατε θέσει κάποιους στόχους, έχουν υλοποιηθεί κάποιοι από αυτούς;

Για κάποιο λόγο δεν βάλαμε ποτέ στόχους χωρίς να σημαίνει ότι δεν κάναμε όνειρα. Συνειδητά από την αρχή θέλαμε να πετύχουμε μια ισορροπία μεταξύ του να παίζουμε κάτι που μας αρέσει και μας εκφράζει αλλά να μπορούμε και να δουλέψουμε μέσω αυτού.    

Βρίσκεστε αρκετά χρόνια στο χώρο της μουσικής, υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις που σας ενοχλούν;

Δεν μας αρέσει να σκαλώνουμε, αλλά να βρίσκουμε λύσεις για το κάθε εμπόδιο. Είναι μέρος της συνολικής δημιουργικής μας αντίληψης.

Ποια η πολυτιμότερη συμβουλή που σας έχουν δώσει και την κρατάτε μέχρι σήμερα;

Κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές από την αρχή ως και σήμερα ιδιαιτέρως από ανθρώπους με μεγάλο ειδικό βάρος στον χώρο μας είναι η εξής: Μη χαλάσετε αυτή την ομάδα για κανέναν λόγο, είναι πολύ καλή.

Διαδίκτυο, όλος ο κόσμος έχει στραφεί σ αυτό, η δική σας η σχέση με το διαδίκτυο πως είναι; Στο κοινό που στέλνει μηνύματα απαντάτε οι ίδιοι;

Το διαδίκτυο στην μουσική δεν είναι το μέλλον, είναι το τώρα εδώ και καιρό. Είμαστε συγκρότημα που ήρθε από το διαδίκτυο. Μας απασχολεί αρκετά και προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Όλα τα μηνύματα απαντώνται από εμάς το συντομότερο δυνατό.

Ήρθε η στιγμή να ανοίξετε τα χαρτιά σας. Θα ήθελα να ακούσω από τον καθένα δύο λόγια για τους υπόλοιπους.

Καλύτερα να το αφήσουμε αυτήν τη στιγμή. Δεν υπάρχει λόγος να χαλάσει αυτή η όμορφη συνέντευξή. Άλλωστε το άγνωστο και το μυστήριο είναι πιο γοητευτικά.

Ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέσατε για το κοινό του Βινύλιο Radio και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Τι ευχή δίνετε στον κόσμο που μας ακούει και μας διαβάζει;

 Εμείς σας ευχαριστούμε πολύ, Βινύλιο Radio για το βήμα που μας δώσατε. Θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλο τον κόσμο αλλά και σε μας υγεία, καθαρό μυαλό, ευγένεια και χιούμορ.

Περισσότερα για τους Gadjo Dilo μπορείτε να μάθετε στην ιστοσελίδα του group και στη σελίδα τους στο Facebook που αριθμεί χιλιάδες μέλη   

Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το κανάλι τους στο YouTube για να ακούσετε όλα τους τα τραγούδια.