Current track

Title

Artist

Current show

Vinylio Now Thats

12:00 14:00

Current show

Vinylio Now Thats

12:00 14:00

Background

Γιάννης Μπιλάλης: “Το τραγούδι είναι απλά ο τρόπος να εκφράσω αυτά που γράφω στο χαρτί. Γεννήθηκα για να εκφραστώ”.

Written by on 05/09/2020

Το τραγούδι είναι απλά ο τρόπος να εκφράσω αυτά που γράφω στο χαρτί. Γεννήθηκα για να εκφραστώ.

Ο ταλαντούχος τραγουδιστής Γιάννης Μπιλάλης κατάγεται απο την Χαλκίδα, εκτός βέβαια απο το τραγούδι, γράφει και ο ίδιος στίχους και μουσική.Το Βινύλιο Radio είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του και σας μεταφέρει τα όσα είπε.

 

Καλησπέρα Γιάννη, θα αρχίσουμε αυτή την κουβέντα λέγοντάς μας το πότε μπαίνει για πρώτη φορά η μουσική στη ζωή σου.                    

Στα 8 μου έτη. Θυμάμαι σαν τώρα ήμουν στο σπίτι ενός παιδικού μου φίλου όταν και μου έβαλε να ακούσω μια κασέτα του μεγαλύτερου αδερφού του ,   με επιλεγμένα αγγλόφωνα ροκ τραγούδια. Κάποια στιγμή ξεκινάει ένα τραγούδι με ήχο καμπάνας και μια μελωδία τόσο μαγευτική που με καθήλωσε από τη πρώτη μέχρι τη τελευταία νότα του. Πρόκειται για το τραγούδι «Hallowed be the name” των Iron Maiden και σίγουρα ήταν το σημείο μηδέν για εμένα. Η πρώτη μου φορά.

Πότε ένιωσες ότι αυτό́ που θες να κάνεις στη ζωή́ σου είναι να ασχοληθείς με το τραγούδι.           

Δεν είναι αποκλειστικά το τραγούδι αυτό το οποίο θέλω να ασχοληθώ αλλά η μουσική γενικότερα. Το τραγούδι είναι απλά ο τρόπος να εκφράσω αυτά που γράφω στο χαρτί. Γεννήθηκα για να εκφραστώ.

 

Πόσα χρονιά τραγουδάς επαγγελματικά́.                                      

Καταρχάς να πω ότι δεν είμαι και δεν νιώθω επαγγελματίας τραγουδιστής διότι ούτε βιοπορίζομαι από το τραγούδι αλλά ούτε και έχω σπουδάσει μουσική η ορθοφωνία. Επίσης ο όρος «επαγγελματίας» στη μουσική και στις τέχνες γενικότερα μου κάθεται κάπως περίεργα. 

Ποιά ήταν τα πρώτα σου μουσικά́ ακούσματα και ποσό έχουν επηρεάσει τις δικές σου επιλογές στο τραγούδι.                             

Τα πάντα. Ότι μπορείτε να φανταστείτε. Από Μανώλη Αγγελόπουλο μέχρι Iron Maiden. Από Michael Jackson μέχρι Μίκη Θεοδωράκη. Τα άκουγα και τα ακούω όλα με μεγάλη χαρά. Άλλωστε η μουσική είναι μία, χωρίς ταμπέλες, είδη ,κατηγορίες και υποκατηγορίες. Φυσικά όλα αυτά τα μουσικά ακούσματα με έχουν επηρεάσει, όχι μόνο στον τρόπο που γράφω και αντιλαμβάνομαι τη μουσική αλλά και στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι την ίδια τη ζωή  .

Με ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς η έχεις συνεργαστεί́                                                

Δεν θα πω ότι έχω κάποιον συγκεκριμένο καλλιτέχνη που θα ήθελα να συνεργαστώ. Από όλους θα μπορούσα να μάθω και να πάρω πράγματα. Από ένα παιδί που ξεκινάει τώρα μέχρι το πιο λαμπρό αστέρι. Όλοι και όλα έχουν να σου δώσουν κάτι. Αυτή τη στιγμή όμως είμαι πολύ χαρούμενος και τυχερός που συνεργάζομαι με έναν αληθινό καλλιτέχνη και Άνθρωπο,  τον σημαντικότερο μουσικοσυνθέτη της εποχής μας στο Λαϊκό τραγούδι, τον   Κυριάκο Παπαδόπουλο. Ένας πραγματικός μέντορας για εμένα.

Μίλησέ́ μας για το νέο σου τραγούδι και για τα τραγούδια που έχεις κυκλοφορήσει έως τώρα..               

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 4 τραγούδια σε μουσική και στίχους που έχω γράψει ο ίδιος, από την Prime Productions. Είναι διαθέσιμα στο YouTube αλλά και σε όλες τις μουσικές ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Spotify. Σύντομα θα κυκλοφορήσει  ένα νέο τραγούδι που για πρώτη φορά στη μουσική μου καριέρα δεν έχω γράψει εξ ολοκλήρου εγώ, παρά μόνο τους στίχους. Δεν θα πω ακόμα τον συνθέτη , θα το αφήσω για έκπληξη. Σύντομα τελειώνουν οι ηχογραφήσεις και ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να το ακούσει .

Υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις που σε ενοχλούν στο χώρο σου?                                            

Με ενοχλεί που στην Ελλάδα πρέπει να πληρώσεις η να σκύψεις για να σε προωθήσουν. Το ταλέντο δυστυχώς έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Όταν έπαιζα μουσική στο Ηνωμένο Βασίλειο έπαιζε τα τραγούδια μου το BBC Radio απλά επειδή τους άρεσαν. Εδώ για να σε παίξει ένας «μεγάλος» ραδιοφωνικός σταθμός έχει ταρίφα. Μεγάλη ταρίφα… Για αυτό και ακούτε από τους «μεγάλους» ραδιοφωνικούς σταθμούς τα ίδια τραγούδια. Βέβαια πάντα θα υπάρχει ένας Παντελής να τους το χαλάει.

Όταν βρίσκεσαι επάνω στη σκηνή́ και ο κόσμος από κάτω σιγοτραγουδάει μαζί́ σου, πως νιώθεις.                                             

Δεν γίνεται να το περιγράψω με λόγια.

                                       

Που εμφανίζεσαι τώρα, ποιά είναι τα σχέδιά σου για τον χειμώνα.                                                    

Από επιλογή δεν εμφανίζομαι πουθενά προς το παρόν. Όμως επειδή πολύς κόσμος μου το ζητάει ίσως αυτόν τον χειμώνα Θεού θέλοντος και κορονοϊού επιτρέποντος να κάνω κάποιες εμφανίσεις.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Γιάννη Μπιλάλη για τον χρόνο που μας διέθεσε για την κουβέντα μας αυτή.