Current track

Title

Artist

Current show

Vinylio Now Thats

16:00 18:00

Current show

Vinylio Now Thats

16:00 18:00

Background

Γιώτα Γερογιώργη: “Χρειάζεται όμως εκτός από ταλέντο και πολλή δουλειά, μελέτη, πείσμα και ταπεινότητα”.

Written by on 23/08/2020

Σε  κασσέτα πήρα από αγαπημένο μου συνθέτη, τρία τραγούδια με στίχο μου, το ένα ήταν ζειμπέκικο… Σταματήσαμε το αυτοκίνητο να το ακούσουμε, τέρμα τα ηχεία… κι ο αδερφός μου το χόρεψε, 3 τη νύχτα στην Πατησίων… Η ωραιότερη ανάμνηση που έχω…

Η στιχουργός Γιώτα  Γερογιώργη κατάγεται από την όμορφη Εύβοια, μεγάλωσε στη Γερμανία, όπου και εργάστηκε αργότερα για λίγο ως καθηγήτρια, πριν επιστρέψει οριστικά στην Ελλάδα.

Το 2018 κυκλοφόρησε από την Άνεμος εκδοτική η πρώτη της ατομική ποιητική συλλογή «Νύχτωσε πάλι κι είναι αργά». Έχει πολλές βραβεύσεις στο ενεργητικό της και αρκετοί στίχοι της έχουν μελοποιηθεί.

Ας δούμε όμως τι έχει να μας πει η ίδια. 

 

Πότε κατάλαβες ότι η μουσική είναι αυτό που θέλεις να κάνεις;

Από πολύ μικρή ήξερα ότι θέλω να γράφω. Οι πρώτες μου παιδικές απόπειρες  ήταν μόλις στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Κυρίως είχα μαγευτεί από τα πρώτα τραγούδια της Χαρούλας και του Βασίλη.Κάθε ένα είχε  να διηγηθεί μια ολόκληρη ιστορία. Το έβρισκα συναρπαστικό. Και προσπαθούσα να γράψω τις δικές μου.Ως φοιτήτρια μετά κατάλαβα ότι θέλω οπωσδήποτε να ασχοληθώ με το τραγούδι. Ότι θέλω να  ντυθεί με μουσική ο στίχος μου . Και τότε μελοποιήθηκαν τα πρώτα μου τραγούδια.  Σε  κασσέτα πήρα από αγαπημένο μου συνθέτη, τρια τραγούδια με στίχο μου, το ένα ήταν ζειμπέκικο.. Σταματήσαμε το αυτοκίνητο να το ακούσουμε, τέρμα τα ηχεία .κι ο αδερφός μου το χόρεψε, 3 τη νύχτα στην Πατησίων… Η ωραιότερη ανάμνηση που έχω … Άλλος  αγαπημένος  μου τραγουδιστής, μου  τραγουδούσε, με κιθάρα μόνο ,το τραγούδι μας στο μαγαζί που εμφανιζόταν… Ν΄ακούς  το τραγούδι σου…Απερίγραπτο..Απίστευτα όμορφο συναίσθημα..  Αργότερα ήρθε κι η δισκογραφία ..

Πρόσφατα συνεργαστήκατε με την Κέλλυ Κουνάκη στο τραγούδι «Γαλάζια ματιά». Μίλησέ μας γι΄ αυτό.

Την Κέλλυ την είχα ακούσει παλιότερα σε μια εκδήλωση κι είχα ενθουσιαστεί από τη φωνή της και τις δυνατότητες της.. Έχει υπέροχη χροιά. Φαντάζεστε λοιπόν τη χαρά μου όταν η Κωνσταντία Κατσιάμπα μου είπε πως το τραγούδι μας  «γαλάζια ματιά» θα το ερμηνεύσει η Κέλλυ.Την ενορχήστρωση έκανε ο Δημήτρης Διπλάρας  και την παραγωγή η Dando Music . Με την Κωνσταντία συνεργαζόμαστε εδώ κι ένα χρόνο . Η μουσική της έχει μια δυναμική ,μια ζωντάνια απίστευτη. Σε μαγνητίζει και σε κερδίζει αμέσως.Το πρώτο μας τραγούδι ήταν τον Φεβρουάριο «Το δάκρυ της βροχής» με τη Ζωή Λιαντράκη, Ακολούθησε ένα μήνα μετά το «Αντίστροφα μετρώ» με τον Κύριλλο Διαμαντίδη, πριν ένα μήνα το «Έχασα τις λέξεις» με τη Ζωή και μόλις πριν λίγες μέρες το «Γαλάζια ματιά» που τόσο όμορφα ερμηνεύει η Κέλλυ Κουνάκη..Είναι πραγματικά ό,τι λέμε στο δελτίο τύπου.. «ένα τραγούδι που υμνεί τον έρωτα, το πάθος, το άνευ όρων δόσιμο,ντυμένο με τα χρώματα του ήλιου και της θάλασσας. Η Κέλλυ Κουνάκη το ερμηνεύει μαγικά με την υπέροχη,ζεστή φωνή της και μας ταξιδεύει ευχάριστα σε μέρη ονειρεμένα,γεμάτα φως και ελπίδα!» Χαρούμενο, αισιόδοξο, φωτεινό τραγούδι.Νομίζω ειδικά αυτήν την εποχή το χρειαζόμαστε όλοι..

Η πρόσφατη συνεργασία της Γιώτας Γερογιώργη με την Κέλλυ Κουνάκη

Με ποιους καλλιτέχνες έχετε συνεργαστεί ή θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον

Είχα την τιμή να μελοποιήσουν στίχο μου οι συνθέτες  Σπύρος Σαμοϊλης,  Σάκης Τσιλίκης, Νίκος Πιτλόγλου, Γιάννης Νικολάου , Κωνσταντία Κατσιάμπα.  Ερμηνευτές έκτός από τη Ζωή ,τον Κύριλλο και την Κέλλυ , είναι η Helene, ο Σταύρος Αβράμογλου,o Bασίλης Παγώνης,ο Χάρης, η Νεφέλη,κι ο Αλέξανδρος Χατζής σε  στίχο στα γερμανικά.  Επίσης μελοποίησαν και ερμήνευσαν οι ίδιοι το τραγούδι οι  Γιώργος Ρούγκας,  Σπύρος Αρμένης, Γιάννης Απόδιακος, Γιώργος Μπερσίμης. Νίκος Παλλάδιος, Χάρης Καλαμπακάκης,  Μάριος Καπνιάς   Γιώργος Αραπάκης  και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Τους ευχαριστώ όλους.. Και θα ήθελα να συνεχίσω τη συνεργασία μου με όλους. Σίγουρα  υπάρχουν και  καλλιτέχνες που δεν έτυχε ακόμα,μα θα ήθελα στο μέλλον να συναντηθούν οι δρόμοι μας.. Είναι πολλοί κι αγαπημένοι. Δε θα ήθελα να πω ακόμα ονόματα, Και υπάρχουν κι αρκετά τραγούδια έτοιμα από καιρό ,συνεργασίες  μου με εξαιρετικούς συνθέτες  και τραγουδιστές  που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να κοινοποιηθούν. Αυτή τη στιγμή μπορώ μόνο να πω ότι η συνεργασία μου με την Κωνσταντία Κατσιάμπα με κάνει  πολύ χαρούμενη.. και ήδη ετοιμάζουμε τα επόμενα τραγούδια μας .Ελπίζω σύντομα να τα μοιραστώ μαζί σας,

Ξεχωρίζω  αυτό που μου είπε ένας φίλος: «Έκανα μότο μου το στίχο σου: “κρατώ τις όμορφες στιγμές γι’ αντήλιο, απ τα δυο φεγγάρια”. ..Τον λάτρεψα!

Η δημιουργία ενός τραγουδιού επηρεάζεται από τον ερμηνευτή για τον οποίο προορίζεται?

Όταν γράφω για μένα , τότε δεν έχω κάποιον ερμηνευτή στο μυαλό μου. Ισως όμως ο/η συνθέτης που επιλέγει  τον συγκεκριμένο στίχο, όταν βάζει την μουσική να έχει στο νου του ποιος ή ποια  θα το πει. Άλλες φορές αφού μελοποιηθεί ο στίχος είναι σα να μας πάει μόνο του το τραγούδι στον καλλιτέχνη . Διαφορετικά γράφω όμως όταν ξέρω από την αρχή ποιός θα το τραγουδήσει,όπως έγινε με τα τελευταία μας τραγούδια με την Κωσταντία. Τότε σίγουρα επηρεάζομαι και γράφω ανάλογα. Γιατι πρέπει και τα λόγια και η μουσική να ταιριάζουν στον ερμηνευτή.. Να μπορεί να το νιώσει δικό του το τραγούδι,να το αγαπήσει και να το πει με την ψυχή του. Μόνο έτσι θα το αγαπήσει μετά και ο κόσμος όταν το ακούσει..Και θα το ταξιδέψει…

Ποια είναι η γνώμη σας για την Ελληνική μουσική βιομηχανία του σήμερα?

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Γίνονται βέβαια παραγωγές,κυκλοφορούν νέα τραγούδια αλλά λίγες είναι οι δισκογραφικές εταιρείες που θα επιλέξουν το καλό τραγούδι, την ξεχωριστή φωνή,που θα  προωθήσουν το τραγούδι  και θα βοηθήσουν τον καλλιτέχνη. Το διαδίκτυο απ’ τη μια βοηθάει πολύ στο να κοινοποιήσεις  τη δουλειά σου,μα απ την άλλη εξαιτίας του δεν γίνονται πωλήσεις, και έτσι η μουσική βιομηχανία πλήττεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Μοιραστείτε μαζί μας ένα όμορφο και ένα αρνητικό σχόλιο που έχετε δεχτεί.

Δεν θυμάμαι κάποιο αρνητικό σχόλιο. Όμορφα σχόλια πολλά.Ξεχωρίζω  αυτό που μου είπε ένας φίλος: «Έκανα μότο μου το στίχο σου :κρατώ τις όμορφες στιγμές γι’ αντήλιο, απ τα δυο φεγγάρια». ..Τον λάτρεψα!

Τι περιμένουμε από εσάς στο άμεσο μέλλον, μιλήστε μας για τα επερχόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια.

Έρχονται κι άλλα πολλά όμορφα τραγούδια, μια δεύτερη ατομική ποιητική συλλογή και λίγο αργότερα μια συλλογή με διηγήματα.

Δώστε μία συμβουλή στους νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι της μουσικής.

Θ’ απαντήσω με στίχο απ το «με λένε Νίκο» που τραγουδάει ο Βασίλης : «Φοράω τα όνειρά μου και τα κυνηγώ» , «τα εμπόδια θηρία ,μα δε θα φοβηθώ» . Είναι σίγουρα ένα δύσκολο μονοπάτι,πολύ δύσκολο, ειδικά στις μέρες μας, μα διαβαίνοντας το μόνο μπορείς να απολαύσεις την μοναδική ομορφιά του. Χρειάζεται όμως εκτός από ταλέντο και πολλή δουλειά, μελέτη, πείσμα και ταπεινότητα

Ευχαριστούμε πολύ την κ.Γιώτα Γερογιώργη για τον χρόνο που μας αφιέρωσε, για να μάθουμε και εμείς και το κοινό του Βινύλιο Radio, λεπτομέρειες απο τη ζωή και την δουλειά της.

Της ευχόμαστε πάντα επιτυχίες.