Current track

Title

Artist

Current show

Vinylio Now Thats

12:00 14:00

Current show

Vinylio Now Thats

12:00 14:00

Background

Γυμνά Καλώδια : «Δεν είναι η μουσική ο στόχος. Ο άνθρωπος μέσα μας είναι ο στόχος»

Written by on 23/10/2020

Για εμάς η μπάντα είναι συνεύρεση όπου ιδέες, απόψεις και θέσεις ζυμώνονται, είναι η θέση μας και η άποψή μας. Είναι η ζωή μας, κατ΄ επιλογή.

Τα Γυμνά Καλώδια είναι μια Ελληνική Ροκ μπάντα που δημιουργήθηκε το 2000. Αποτελείται από τους Χρήστο Καλογράνη (φωνή, κιθάρα), Θανάση Μπουρίκα (τύμπανα) και Κωνσταντίνο Γεροδήμο (μπάσο).Η πρώτη κυκλοφορία δίσκου πραγματοποιείται το 2005, με τίτλο ομώνυμο του συγκροτήματος από την Live Records. Η πρώτη συναυλία της μπάντας γίνεται στην ιστορική σκηνή «στον Αέρα» στην Πετρούπολη και κατόπιν πραγματοποιούν πολλές συναυλίες στην Αθήνα. Η πρώτη τους μεγάλη συναυλία σε ευρύ κοινό, είναι στο πλευρό του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο Μενίδι, όπου χειροκροτήθηκαν από χιλιάδες κόσμου. Μια μεγάλη μουσική πορεία στα 20 αυτά χρόνια από την δημιουργία της μπάντας.

Είχαμε την χαρά να συνομιλήσουμε μαζί τους και να μας απαντήσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στα όποια ερωτήματα είχαμε.

 

Θα θέλαμε να συστηθείτε στο κοινό του Vinylio Radio.

Γειά σας. Είμαστε τα Γυμνά Καλώδια. Παίζουμε ροκ με Ελληνικό στίχο. Μένουμε στον πλανήτη Γη.

 

Γυμνά Καλώδια, ίσως το πιο παράξενο όνομα για μπάντα, ποια είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από την ονομασία του group, πως προέκυψε;

Να σου πω την αλήθεια, εμάς μας φαίνεται πολύ φυσιολογικό το όνομα. Προέκυψε πριν 20-21 χρόνια, σε ένα αυτοσχέδιο στούντιο όπου όλα τα μηχανήματα ήταν χαλασμένα, διαλυμένα και τα καλώδιά τους ήταν χυμένα στο πάτωμα. Το όνομα προέκυψε ένα βράδυ που είχαμε πει να βρούμε με το ζόρι ένα όνομα. Είχαμε πιει κιόλας.

 

Πως δημιουργηθήκατε σαν συγκρότημα και πώς είναι οι σχέσεις μεταξύ σας

Το συγκρότημα, μετά από τόσα χρόνια, έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα. Στο σήμερα, που για εμάς είναι το μόνο χρονικό κομμάτι που μας ενδιαφέρει, είμαστε μια παρέα αδερφών, που ο ένας μπορεί να θυσιαστεί για τον άλλο. Και η μουσική έρχεται μετά. Και γι’ αυτό τον λόγο μάλλον δημιουργηθήκαμε. Για να έχουμε κάπου να στηριχτούμε.

 

Πόσα χρόνια είσαστε στο χώρο της μουσικής; Τι σημαίνει το group για εσάς.

Παίζουμε 20 περίπου χρόνια. Ο πρώτος μας δίσκος βγήκε το 2005. Ο 9ος δίσκος μας, φέτος. Για εμάς η μπάντα είναι περισσότερα πράγματα από απλώς μουσική έκφραση ή καλλιτεχνική ανησυχία. Είναι συνεύρεση όπου ιδέες, απόψεις και θέσεις ζυμώνονται. Η μπάντα για εμάς είναι η θέση μας και η άποψή μας. Είναι η ζωή μας, κατ΄ επιλογή.

Στα τραγούδια μας μιλάμε για πράγματα που μας απασχολούν. Για πράγματα που μας στερούν τον ύπνο. Τα τραγουδάμε για να τα ξορκίζουμε.

Ποια η πολυτιμότερη συμβουλή που σας έχουν δώσει και την κρατάτε μέχρι σήμερα;

Μας έχουν βοηθήσει πάρα πολλοί φίλοι και μας έχουν δώσει πολλές συμβουλές. Δεν μπορώ όμως να πω μία συγκεκριμένη. Και ίσως δεν θα κρατούσαμε μόνο μία συγκεκριμένη. Σε όλη την πορεία, υπάρχουν πάντα άνθρωποι που σε αγαπούν. Και έχουν πολλά να σου δώσουν και πολλά να σου πουν. Σε αυτή την πορεία, υπάρχουν και άνθρωποι που σε μισούν. Ή που δεν συμφωνούν. Και από εκείνους παίρνεις εξίσου πολλές συμβουλές.

 

Θα δίνατε κάποια συμβουλή εσείς σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την μουσική, και αν ναι ποια

Να μην ακούει κανέναν και να κάνει ότι γουστάρει. Πρέπει να είσαι συνεπής και κουφός. Και πάντα να βοηθάς τους γύρω σου όπως μπορείς, όσο μπορείς. Δεν είναι η μουσική ο στόχος. Ο άνθρωπος μέσα μας είναι ο στόχος.

 

Ήρθε η στιγμή να ανοίξετε τα χαρτιά σας. Θα ήθελα να ακούσω από τον καθένα δύο λόγια για τους υπόλοιπους.

Τι να σου λέμε τώρα… Παλιοπαρέες….

Να ονειρεύεστε. Ακόμα και όταν είστε ξύπνιοι.

Διαδίκτυο, όλος ο κόσμος έχει στραφεί σ αυτό, η δική σας η σχέση με το διαδίκτυο πως είναι;  Στο κοινό που στέλνει μηνύματα απαντάτε οι ίδιοι;

Το διαδίκτυο μας ενώνει και μας χωρίζει. Άρα πρέπει να μην το διαχωρίσουμε από την υπόλοιπη κοινωνική μας ζωή. Την μουσική την βοήθησε σε πολλά πράγματα και σε άλλα όχι. Είναι όντως μια συζήτηση αυτή που μπορεί να κρατάει για ώρες επειδή κανείς μας δεν ξέρει την απάντηση. Εμείς τα πάμε μια χαρά με το διαδίκτυο. Και εννοείται πως στα μηνύματα απαντάμε οι ίδιοι.

 

Πλέον είναι όλο και περισσότερες οι αγγλόφωνες μπάντες. Εσείς “επιμένετε” ελληνικά! Πείτε μας τον λόγο της επιλογής σας αυτής.

Δεν έχουμε βλέψεις για το εξωτερικό. Μας αρέσει να παίζουμε εδώ τριγύρω.(γέλια)

 

Αν όχι όλα, τα περισσότερα τραγούδια σας περιέχουν κοινωνικά μηνύματα, από που προέρχεται η έμπνευση για τη δημιουργία των τραγουδιών αυτών.

Δουλεύουμε, συναναστρεφόμαστε, ζούμε και σκεφτόμαστε. Ότι σκεφτόμαστε γίνεται τραγούδι. Δεν υπάρχει στάνταρ πηγή έμπνευσης. Όλα προκύπτουν μετά από μια εποχή που όλη σου η πληροφορία αναζητά δρόμους για να γίνει μουσική. Στα τραγούδια μας μιλάμε για πράγματα που μας απασχολούν. Για πράγματα που μας στερούν τον ύπνο. Τα τραγουδάμε για να τα ξορκίζουμε.

Συναυλίες ή εμφανίσεις σε μαγαζιά; Πως αισθάνεστε την επαφή με το κοινό;

Τα Γυμνά Καλώδια πάντα ήταν μια μπάντα των live. Εκεί υπήρχε πάντα όλη η ενέργεια του γκρουπ. Η αύρα του κόσμου είναι ότι σε κάνει να συνεχίζεις και ότι σε κρατάει ζωντανό. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε ποτέ προτίμηση μεταξύ του ενός ή του άλλου. Το καθένα έχει την μαγεία του.

 

Θα θέλαμε να μας πείτε 3 στιγμές που θα ξεχωρίζατε από την μουσική σας πορεία έως σήμερα, και γιατί.

Τρείς είναι λίγες!!! Οπότε θα σου πω μόνο μία.
Έχουμε ένα φίλο που κάποιες φορές έρχεται στα live μας. Ξέρει όλους τους στίχους απ’ έξω. Όλους. Ακόμα και αυτούς που έχω κι εγώ ξεχάσει. Όταν έρχεται στα live μας, κάθεται πάντα δίπλα στο ηχείο. Δίπλα κολλητά. Να νοιώθει τον παλμό της μουσικής από το woofer και να συντονίζεται. Και ξέρει πότε θα τραγουδήσει και τι στίχο θα φωνάξει. ‘Είναι όμως κουφός.

 

Λείπει κάτι απ’ την σημερινή Ελληνική μουσική σκηνή, και αν ναι, τι είναι αυτό που λείπει κατά τη γνώμη σας?

Δεν λείπει τίποτα από την σκηνή. Υπάρχουν πράγματα απίστευτα. Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουμε ακούσει ακόμα. Υπάρχουν πράγματα που τώρα, αυτή την στιγμή, γεννιούνται.

Νιώσατε κάποια στιγμή αδικημένοι στο χώρο σας; Υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις που σας ενοχλούν;

Αδικημένοι δεν νοιώσαμε ούτε και μας ενοχλεί κάτι. Προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι κάθε μέρα. Ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας είναι ο εαυτός μας. Και προσπαθούμε να τον νικήσουμε. Κατά τα άλλα, σχεδόν όλους τους αγαπάμε.

 

Τι ευχή δίνετε στον κόσμο που μας ακούει και μας διαβάζει; Τι να ευχηθούμε για εσάς μέχρι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε;

Έτσι όπως είναι οι εποχές, το μυαλό όλων μας πάει στην υγεία και μένει μονάχα εκεί. Οπότε, σε εσάς στο Βινύλιο, και σε όλο τον κόσμο, υγεία ευχόμαστε. Να έχουμε όλοι τα μάτια μας ανοιχτά, γιατί οι εποχές είναι δύσκολες και γίνονται δυσκολότερες. Να σκεφτόμαστε και να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας. Να δίνουμε. Όσο μπορούμε να δίνουμε. Χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα. Και έτσι η ζωή θα γίνει ευκολότερη. Αυτή είναι η ευχή. Αν θέλετε κάτι να ευχηθείτε για εμάς, ευχηθείτε ότι θέλετε. Ότι και να ευχηθείτε, εμείς ξέρουμε ότι θα το κάνετε με αγάπη.

 

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο που διαθέσατε για το κοινό του Βινύλιο Radio.

Εμείς ευχαριστούμε εσάς στο Βινύλιο. Και ευχαριστούμε και όλους εσάς που διαθέσατε τον χρόνο σας να διαβάσετε αυτό το κείμενο. Να ονειρεύεστε. Ακόμα και όταν είστε ξύπνιοι.

 

 

Το φωτογραφικό υλικό είναι από τον φωτογραφικό φακό του Ηλία Μωραΐτη, και τον ευχαριστούμε πολύ για την βοήθειά του.