Current track

Title

Artist

Current show

Vinylio Now Thats

17:00 20:00

Current show

Vinylio Now Thats

17:00 20:00

Background

ΞΕΝΙΑ ΜΑΗ:”Τα τραγούδια μου είναι απόρροια των μουσικών μου περιπλανήσεων και πειραματισμών όλα αυτά τα χρόνια που τραγουδάω”.

Written by on 17/08/2020

Πιτσιρίκα φόραγα κάτι τακούνια της μαμάς μου που μου άρεσαν, έπαιρνα και μια βούρτσα για μικρόφωνο και έβγαινα στην υπερυψωμένη βεράντα του παλιού μας σπιτιού και έδινα παράσταση σε όλη τη γειτονιά.

Σήμερα στην παρέα μας έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε την Ξένια Μάη.

Η Ξένια κατάγεται απο το όμορφο νησί της Κύπρου και συγκεκριμένα από την Λευκωσία.

Σήμερα θα μιλήσουμε για την πορεία της Ξένιας στον χώρο της μουσικής και θα μάθουμε ενδιαφέροντα πράγματα για αυτή.

Λοιπόν Ξένια, πότε μπαίνει για πρώτη φορά η μουσική στη ζωή σου;         

Η μουσική υπάρχει στη ζωή μου από μωρό παιδί. Οι γονείς μου άκουγαν πάντα πολύ μουσική. Οι παππούδες μου τραγούδαγαν και οι δύο πολύ συχνά. Η γιαγιά μου επίσης αλλά και η μαμά μου έχει καλή φωνή. Συνειδητά όμως, το τραγούδι μπήκε στη ζωή μου στην τρίτη δημοτικού όταν ο δάσκαλος της μουσικής άκουσε όλα τα παιδιά να τραγουδάνε για να τα χωρίσει σε ομάδες για τη χορωδία, πρώτη και δεύτερη φωνή. Αφού με άκουσε, μου ανακοίνωσε ότι εγώ θα ήμουν σολίστ. Στην αρχή δεν κατάλαβα τι εννοούσε, μετά όμως μου εξήγησε και το ένα τραγούδι έφερε το άλλο. Από τότε είχα πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στη χορωδία, στις γιορτές κλπ.

Πότε ένιωσες ότι αυτό που θες να κάνεις στη ζωή σου είναι να ασχοληθείς με το τραγούδι;

Από πολύ μικρή ηλικία ήξερα ότι θέλω να ασχοληθώ με αυτό επαγγελματικά. Θυμάμαι ότι πιτσιρίκα φόραγα κάτι τακούνια της μαμάς μου που μου άρεσαν, έπαιρνα και μια βούρτσα για μικρόφωνο και έβγαινα στην υπερυψωμένη βεράντα του παλιού μας σπιτιού και έδινα παράσταση σε όλη τη γειτονιά. Και λίγο αργότερα, σε μεγαλύτερη ηλικία χρησιμοποιούσα το θυροτηλέφωνο του σπιτιού ως μικρόφωνο, τραγουδούσα και πάλι με άκουγαν οι γείτονες.

Πόσα χρόνια τραγουδάς επαγγελματικά;

Είναι πολλά τα χρόνια. Τραγουδάω επαγγελματικά από φοιτήτρια.

Ποιά ήταν τα πρώτα σου μουσικά ακούσματα και πόσο έχουν επηρεάσει τις δικές σου επιλογές στο τραγούδι;

Υπήρχε μια μουσική ποικιλία στην οικογένειά μου κι έτσι τα πρώτα μου μουσικά ακούσματα είναι πολλά και διαφορετικά, μάλλον αντικρουόμενα μεταξύ τους λόγω των μουσικών προτιμήσεων των γονιών μου. Ο μπαμπάς μου άκουγε λαϊκά και είχε αδυναμία στο Στράτο Διονυσίου. Ο πατέρας του στο σπίτι τραγούδαγε Καζαντζίδη. Η μαμά μου προτιμούσε τα έντεχνα αλλά και την κλασική μουσική. Της άρεσαν οι όπερες, οι τενόροι, τα βιολιά. Κι εγώ άκουγα ότι έπαιζε το ραδιόφωνο, μοντερνιές της εποχής. Είχα μια μικρή εμμονή με την Άννα Βίσση. Οι δικές μου μουσικές επιλογές στο τραγούδι έχουν επηρεαστεί από όλα αυτά. Ξεκίνησα να τραγουδάω έντεχνα ως φοιτήτρια. Μετά πέρασα σε πιο ποπ ρεπερτόριο, τις μοντερνιές που έλεγα πριν και τώρα πια τραγουδάω και αγαπώ πιο πολύ τα λαϊκά.

Με ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς;

Μου αρέσουν πολλοί καλλιτέχνες από διαφορετικά είδη. Μάλλον είναι πολλοί αυτοί με τους οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ. Αλλά αν πρέπει να διαλέξω, θα σου πω αγαπημένες μου τραγουδίστριες όπως η Άννα Βίσση, η Χάρις Αλεξίου, η Πίτσα Παπαδοπούλου και η Ελένη Βιτάλη.

Μίλησέ μας για τα τραγούδια σου.

Τα τραγούδια μου είναι απόρροια των μουσικών μου περιπλανήσεων και πειραματισμών όλα αυτά τα χρόνια που τραγουδάω. Ξεκίνησα με κάτι πιο μοντέρνο και ιδιαίτερο, στη συνέχεια όμως ανακάλυψα ότι μου αρέσουν οι μπαλάντες και νομίζω ότι μου πάνε κιόλας. Έτσι νιώθω και έτσι μου έχουν πει.

Από τα τραγούδια μου αγαπώ πολύ το Άσε με να φύγω σε μουσική του Γιώργου Γαλανού και στίχους του Γιάννη Μαλλιά που κυκλοφόρησε το 2016 και το Ανομολόγητα σε μουσική του Γιάννη Κερμανίδη και στίχους του Αλέξανδρου Ελευθεριάδη που βγήκε πέρυσι. Είναι και τα δύο μπαλάντες και τα επέλεξα εγώ η ίδια.

Το πιο πρόσφατο μου «πείραμα» είναι ένα cover που έκανα σ’ ένα τραγούδι που έχει ερμηνεύσει ο Χρήστος Πάζης. Το τραγούδι έχει τίτλο Και δεν μπορώ να φύγω και είναι σε μουσική του Κυριάκου Παπαδόπουλου και στίχους του Πάνου Φαλάρα. Με τον Πάζη έχω συνεργαστεί στο παρελθόν και μου άρεσε πάντα αυτό το τραγούδι όταν το έλεγε live. Το cover αυτό ήταν κάτι που προέκυψε αρχικά από ανάγκη για έκφραση και εκτόνωση στο σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας και που στη συνέχεια αποφάσισα να το ηχογραφήσω στο στούντιο.

Όταν βρίσκεσαι επάνω στη σκηνή και ο κόσμος από κάτω σιγοτραγουδάει μαζί σου, πως νιώθεις;

Όταν ο κόσμος με παρακολουθεί και τραγουδάει μαζί μου αισθάνομαι μια χαρά, μια πληρότητα. Νιώθω ότι κάνω καλά αυτό που αγαπάω. Είναι μια ανταμοιβή. Το έχω νιώσει αυτό και με τραγούδια άλλων που λέω στο πρόγραμμά μου αλλά και με ένα δικό μου τραγούδι που το έλεγα στο μαγαζί που εμφανιζόμουν και έβλεπα ότι άρεσε πολύ στον κόσμο. Με ρώταγαν ποιου είναι το τραγούδι, το έβρισκαν στο YouTube, το είχαν μάθει και το τραγούδαγαν μαζί μου. Αυτό είναι κάτι μαγικό.

Υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις που σε ενοχλούν στο χώρο σου;

Ναι, υπάρχουν διάφορα πράγματα που με ενοχλούν. Ένα από αυτά είναι ότι δύσκολα δίνονται ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες να αναδειχθούν και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους αν δεν πάνε σε κάποιο talent show ή δεν έχουν κάποιον γνωστό να τους καθοδηγήσει και να τους βάλει στα πράγματα. Επίσης, με ενοχλεί η ανθρωποφαγία που επικρατεί στο χώρο. Είναι ελάχιστοι αυτοί που θα βοηθήσουν κάποιον ουσιαστικά και ανιδιοτελώς.

Που εμφανίζεσαι τώρα, ποια είναι τα σχέδια σου για τον χειμώνα;

Αυτή τη στιγμή δεν εμφανίζομαι κάπου. Βρίσκομαι σε διακοπές στο νησί μου που επιτέλους κατάφερα να επισκεφτώ σχεδόν μετά από ένα χρόνο λόγω δουλειάς, μεταπτυχιακού και περιορισμού εξαιτίας της καραντίνας. Είχα ανάγκη να δω την οικογένειά μου μετά από τόσο καιρό και να ξεκουραστώ για να επιστρέψω δυνατή και δημιουργική για το χειμώνα που έρχεται και προβλέπεται δύσκολος για όλους. Στα σχέδια μου είναι ένα νέο τραγούδι κάτι που σημαίνει νέες μουσικές αναζητήσεις και κάποιες live εμφανίσεις αν το επιτρέψουν φυσικά οι συνθήκες. Επίσης, κάτι που δεν αφορά το τραγούδι, είναι να καταφέρω να ολοκληρώσω το μεταπτυχιακό μου.

 

Ευχαριστούμε πολύ την Ξένια Μάη για τον χρόνο που διέθεσε για να την γνωρίσουμε καλύτερα εμείς και οι ακροατές του Vinylio Radio.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα μελλοντικά μουσικά της σχέδια και υγεία πάνω απ΄όλα.