Current track

Title

Artist

Background

Ο λυράρης και τραγουδοποιός Στέλιος Μπικάκης στο VinylioRadio. “Καλύτερα να αποτύχεις πρωτοτυπώντας παρα να πετύχεις μιμούμενος.”

Written by on 08/11/2020

Καλύτερα να αποτύχεις πρωτοτυπώντας, παρά να πετύχεις μιμούμενος.

Ο λυράρης και τραγουδοποιός Στέλιος Μπικάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο της Κρήτης, Όταν πιάνει τη λύρα του κι αρχίζει το τραγούδι, καημοί, πίκρες, χαρές, όλα γίνονται ένα, και το καθένα χωριστά μαντινάδα τραγουδισμένη από τα χείλη του. Είναι φορές που τα λόγια είναι πολύ λίγα για να περιγράψουν κάποιους ανθρώπους, ανάμεσα σ αυτούς τους ανθρώπους είναι και ο Στέλιος Μπικάκης.

Το VinylioRadio είχε την χαρά και την τιμή να συνομιλήσει μαζί του και σας μεταφέρει τι είπε ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης και άνθρωπος.

 

Καλησπέρα σας, αρχίζοντας την κουβέντα μας αυτή, θα θέλαμε να μας πείτε σε ποια ηλικία ασχοληθήκατε με τη μουσική, με το τραγούδι

Ο πόθος μου και η αγάπη για τη λύρα ήταν μεγάλος, τη ζητούσα παράφορα από τον πατέρα μου αλλά δεν μου την πήρε, αργότερα στα 14 μου περίπου, μου την πήρε ο παππούς μου. Τα βιώματά μου, σαν παράδοση από τον πατέρα μου επειδή ασχολούταν με τους Κρητικούς συλλόγους σαν χορευτής με τους παλιούς της γενιάς τότε , αλλά και η αγάπη μου του τόπου μου και οι γλυκές μελωδίες που υπάρχουν σ αυτόν τον τόπο που λέγεται Κρήτη

Με ποια μουσικά πρότυπα μεγαλώσατε? 

Με όλους, ο πατέρας μου διατηρούσε μαγαζί με δίσκους και κασέτες, Από μικρό παιδί είχα όλα τα ακούσματα και προσπαθούσα να πάρω από τον καθένα ότι μ άρεσε. Μ αρέσουν όλοι πιστεύω ότι ο κάθε ένας από τους παλιούς και από τους καινούριους βέβαια έχει το δικό του στυλ το δικό του χρώμα ειδικά αυτοί που είχαν σφραγίδα, και έπαιρνα από τον καθένα ότι μ άρεσε

Και δεν προσπαθούσα και ποτέ να αποτυπώσω επακριβώς ένα κομμάτι η να μιμηθώ κάποιον, γιατί θα σου πω κάτι πολύ σημαντικό, καλύτερα να αποτύχεις πρωτοτυπώντας παρα να πετύχεις μιμούμενος.

Ποιές είναι οι λέξεις που σας χαρακτηρίζουν σαν άνθρωπο; 

Οι λέξεις που με χαρακτηρίζουν, δε μπορώ να σου περιγράψω τον εαυτό μου. Δεν ξέρω αν γεννήθηκα καλός άνθρωπος, προσπαθώ να γίνω.

Είναι προτιμότερο να έχεις 4 ανθρώπους που την ώρα που τραγουδάς να σε κοιτάνε, παρά χίλιους και να μη σου δίνει σημασία κανείς.

Όπως μας είπατε ασχοληθήκατε απο πολυ μικρός με τη μουσική, τι είναι η μουσική λοιπόν για εσάς; 

Η ζωή ολόκληρη, δε μπορώ να διανοηθώ τον κόσμο καθόλου χωρίς μουσική, ότι είδος μουσική και να είναι, γιατί τη μουσική την έχει δώσει η φύση, ο θεός τα πουλιά η ομορφιά ο αέρας όλα αυτά είναι η μουσική.

Πόσα χροναι ασχολείστε επαγγελματικά με το τραγούδι;

Επαγγελματικά τραγουδάω γύρω στα 32-33 χρόνια.

Ποιές ηθικές αξίες πρέπει να έχει κάθε καλλιτέχνης προκειμένου να προχωρήσει σωστά στο χώρο αυτό.

Πρώτα πρέπει να είσαι άνθρωπος και μετα καλλιτέχνης. Το ήθος του ανθρώπου περιγράφεται πάνω στην πορεία της ζωής του κι εγώ καμιά φορά έχω κάνει πολλά λάθη και μετά το μετανιώνω και δε θέλω άλλοι καλλιτέχνες να το κάνουν

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί με τον χώρο της μουσικής, με το τραγούδι.

Καθένας πορεύεται με τα δικά του βιώματα και την αγάπη γι’ αυτό που κάνει και το μόνο που θα μπορούσα να συμβουλέψω θα ήταν ο σεβασμός απέναντι σ αυτό που κάνεις για ότι κι αν κάνεις  όποια δουλειά κι αν είναι.

Όταν βρίσκεσαι επάνω στη σκηνή και ο κοσμος σιγοτραγουδάει μαζί σου πως νιώθεις.

Είναι η καλύτερη πληρωμή του καλλιτέχνη, η καλύτερη ανταμοιβή θα έλεγα καλύτερα είναι να σε προσέχει ο κόσμος που είναι από κάτω. Όταν δε σου δίνουν καμιά σημασία είναι πάρα πολύ οδυνηρό, Είναι προτιμότερο να έχεις 4 ανθρώπους που την ώρα που τραγουδάς σε κοιτάνε παρά χίλιους και να μη σου δίνει σημασία κανείς.

Δεν ξέρω αν γεννήθηκα καλός άνθρωπος, προσπαθώ να γίνω.

Έχεις συνεργαστεί με άλλους καλλιτέχνες; mε ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς;

Έχω συνεργαστεί με πάρα πολλούς που τους χρωστάω πάρα πολλά, ειδικότερα στον Νίκο Μανιά σ αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη, με πήρε από παιδί, στον Μαρκογιάννη Γιάννη, στο Γιώργο Χατζηδάκη, είναι πάρα πολλοί. Δεν έχω πρόβλημα να συνεργαστώ με τον οποιονδήποτε από τη στιγμή που αυτό που κάνουμε είναι όμορφο, είναι ωραίο, είναι σωστό δεν προσβάλει παραδόσεις αλλά δεν μπορώ να πω ότι δηλώνω και παραδοσιακός γιατί έχω ασχοληθεί και με το έντεχνο σ αυτό που μ άρεσε αλλά χωρίς να προσβάλω το όργανο που λέγεται λύρα.

Θα θέλαμε να μας πειτε μια στιγμή΄που έχετε ξεχωρίσει απο την μουσική σας πορεία εώς τώρα και γιατί.

Μια στιγμή που ξεχώρισα από τη μουσική μου πορεία ήταν στη Βιέννη, όταν το θέατρο που εμφανίστηκα ήταν γεμάτο με Βιεννέζους και μόνο 3-4 Έλληνες όπως ο αρχιεπίσκοπος μας και είδα την προσοχή και την αγάπη που δείχνουν για τη Κρητική μουσική οι ξένοι, τον απόλυτο σεβασμό.

Έχετε δώσει πολλές συνεντεύξεις. Ποιά είναι η ερώτηση που θα θέλατε να σας κάνουν και δεν σας έχουν κάνει μέχρι τώρα; 

Δεν το έχω σκεφτεί, σε όλες τις συνεντεύξεις που έχω δώσει, μ αρέσει να είναι αμερόληπτοι, ότι θέλει, να σε ρωτήσει κατευθείαν.

Αισθανθήκατε ποτέ αδικημένος στον καλλιτεχνικό χώρο? 

Όχι δεν αισθάνθηκα  αδικημένος γιατί αγαπήθηκα πάρα πολύ από τον κόσμο και πιστεύω ότι μπορεί να μην είμαι άξιος να τους ανταποδώσω την αγάπη που μου έχουν δώσει, αναλόγως βεβαι τον κόσμο και τους ανθρώπους , γιατί υπάρχουν άλλοι που σου χτυπάνε την πλάτη και από πίσω είναι φίδια αλλά δυστυχώς ο καλλιτέχνης θα πρέπει να συνηθίσει να ζει με τα φίδια, και όχι μόνο ο καλλιτέχνης και ο κάθε άνθρωπος απλά θα πρέπει να έχει τον τρόπο να ξεχωρίζει ποιους κρατάς και ποιους αφήνεις αλλά καμιά φορά την πατάς.

Πως αισθάνεστε που πολλοί απο τον καλλιτεχνικό χώρο τραγουδάνε τα “Γενέθλια”.

ΕΙναι ένα τραγούδι που το έχω γράψει σε μια δύσκολη φάση της ζωής μου,δεν περίμενα οτι θα ακουστεί τόσο το συγκεκριμένο τραγούδι, γιατί είναι ένα τραγούδι που μιλάει για θάνατο, ειναι 5-6 λεπτά, αυτό σημαίνει οτι αγαπηθήκε απο όλη την Ελλάδα μπορώ να πω, αυτο που με παραξενεύει ειναι οτι ακόμη και μικρά παιδιά το τραγουδάνε και το ακούνε, γιατί δεν δικαολογειται, ένα μικρό παιδί να ακούει ένα πονεμένο τραγούδι, αλλά αυτό σημαίνει πάρα πολλά για την κοινωνία μας.

Μιλήστε μας για τα τραγούδια σας.

Τα τραγούδια μου, μου άρεσαν πάρα πολύ τα Καλαματιανά και τα έχω βάλει στη δισκογραφία μου, να σου πω κάτι που είχε πει ο μεγάλος Οδυσσέας Ελύτης, δε ψάχνεις να βρεις το ποίημα ή το στίχο το ποίημα έρχεται και σε βρίσκει.

Τι σημαίνει οικογένεια για εσάς.

Θα σου πω, σημαίνει  ηρεμία σημαίνει γαληνή σημαίνει συμφωνία και να ζεις κάτι ωραίο, δυστυχώς στις σημερινές εποχές αυτά τα πράγματα έχουν κλονιστεί, και είναι από το πιο ωραίο πράγμα που υπάρχει σε τούτο τον κόσμο είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο.

Ποιά είναι τα επόμενα μουσικά σας σχέδια;

Τα μουσικά μου σχέδια, παρόλο που μας έχουν κόψει το δικαίωμα να κάνουμε σχέδια από δω και πέρα η να ονειρευόμαστε εγώ προσπαθώ, προσπαθώ να κάνω αυτό που θέλω να γράφω κάποια πράγματα τώρα σε λίγο καιρό έχω κάποια τραγούδια έτοιμα και θα κυκλοφορήσουν μέσα από το official κανάλι το δικό μου, γιατί όπως ξέρετε μαγαζιά πλέον με δίσκους και cd δεν υπάρχουν που και αυτό είναι ένα θλιβερό σημείο, ήταν και αυτός ένας πολιτισμός να πας να επιλέξεις, τώρα όλα είναι μέσω του ίντερνετ

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος της όμορφης αυτής συζήτησης, σας ευχαριστήσουμε πολύ και θα θέλαμε ένα δικό σας σχόλιο., οτι θέλετε.

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ο θεός να μας βοηθήσει σε αυτόν τον κυκεώνα που περνάμε, να τα ξεπεράσουμε ομαλά και όμορφα, γιατί όλα είναι αμφισβητούμενα στη εποχή που ζούμε σήμερα και η ζωή μας πιστεύω ότι κυβερνάτε από άλλους, δε μπορείς να ελέγξεις πολλά πράγματα στη προσωπική σου ζωή, και αυτό είναι για όλο τον κόσμο τον μικρό και τον ταπεινό, ο θεός να μας βοηθήσει να τα ξεπεράσουμε γιατί έχουμε παραδώσει τα κλειδιά της τύχης μας νομίζω σε κάποιους άλλους.