Current track

Title

Artist

Background

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο σπουδαίος τραγουδιστής και συνθέτης, Τόλης Βοσκόπουλος.

Written by on 19/07/2021

Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό τραγούδι καθώς έφυγε από τη ζωή ο ένας και μοναδικός Τόλης Βοσκόπουλος.  Ο πρίγκιπας του ελληνικού λαϊκού πενταγράμμου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών από ανακοπή καρδιάς, λίγες ημέρες πριν από τα γενέθλιά του. Διακομιστηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στις 11 Ιουλίου. Το ΕΚΑΒ είχε κληθεί για ασθενή με αναπνευστική δυσχέρεια.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, και μακράν ο πιο εμπορικός. Όταν πρωτοξεκίνησε στο τραγούδι λόγω του στυλ, του στησίματος του στο πάλκο, και του τρόπου ερμηνείας και ντυσίματος, οι φανατικοί θαυμαστές του τον αποκαλούσαν “Πρίγκιπα”.

Κατά περιόδους έχει γράψει τραγούδια τόσο σε στίχο όσο και μουσική που έχει συμπεριλάβει σε προσωπικούς του δίσκους ή τα έχουν ερμηνεύσει άλλοι καλλιτέχνες, με πιο γνωστό το ντουέτο του με τη Μαρινέλλα «Εγώ κι εσύ» το 1974 το οποίο έκανε ρεκόρ πωλήσεων και τραγουδιέται μέχρι και σήμερα.

Πλούσιο είναι και το έργο του ως συνθέτης. Μερικοί καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Στράτος Διονυσίου, Αντώνης Ρέμος, Νότης Σφακιανάκης.

Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά» το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ μετείχε στο ίδιο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το Ξανθή αγαπημένη Παναγιά, τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης.

Επιτυχίες του όπως το «Αναμνήσεις», «Περασμένες μου αγάπες», «Να κάνουμε έναν έρωτα όλο τρέλα», «Ανεπανάληπτος», «Μια αγάπη», «Στοιχηματίζω», «Αγωνία» και «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά» έρχονται στα χείλη όλων και τραγουδιούνται από πολλές γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων.

Δισκογραφία

  • 1967 – Αναμνήσεις
  • 1968 – Αγωνία
  • 1970 – Αδέλφια μου αλήτες πουλιά
  • 1970 – Σε ικετεύω
  • 1971 – Μια αγάπη
  • 1972 – Στιγμές αγάπης
  • 1972 – Στοιχηματίζω
  • 1972 – Τόλης Βοσκόπουλος
  • 1973 – Αγόρι μου (Συνθέτης 4 τραγουδιών)
  • 1973 – Ας είμαστε ρεαλιστές
  • 1974 – Μαρινέλλα Βοσκόπουλος
  • 1974 – Εγώ κι εσύ
  • 1975 – Εγώ τι έχω και τι θάχω
  • 1976 – Άλλη μια φορά (Συνθέτης 3 τραγουδιών)
  • 1976 – Όταν τραγουδώ
  • 1976 – Σμυρνέϊκα και Λαϊκά
  • 1977 – Είναι το κάτι που μένει
  • 1977 – Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν
  • 1978 – Τραγούδα θεατρίνε
  • 1979 – Μέρα νύχτα παντού
  • 1980 – Τόλης Βοσκόπουλος 80
  • 1981 – Για όλους (Συνθέτης 9 τραγουδιών)
  • 1981 – Καρδιά μου μόνη
  • 1982 – Δε θέλω να θυμάμαι
  • 1983 – Είσαι δικιά μου
  • 1984 – Περασμένες μου αγάπες
  • 1985 – Αυτά που τραγουδήσαμε (Συμμετοχή 3 τραγούδια)
  • 1985 – Τότε Ο ΔΙΣΚΟΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ [ΤΟΤΕ] ΕΙΧΕ ΗΧΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΤΟ 1960
  • 1985 – Τώρα
  • 1985 – Τα Λαϊκά της νύχτας (Συμμετοχή 5 τραγούδια)
  • 1986 – Αμέτρητα γιατί
  • 1987 – 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου
  • 1987 – Ατέλειωτο ερωτικό ταξίδι
  • 1988 – Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του
  • 1989 – Μεγάλες Ερμηνείες
  • 1989 – Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του Νο 2
  • 1990 – Για πάντα
  • 1990 – Να κάνουμε έναν έρωτα όλο τρέλα
  • 1990 – Όλη η αλήθεια
  • 1990 – Επιτυχίες Α΄προβολής
  • 1991 – Στάζεις έρωτα
  • 1992 – Εγώ κι εσύ
  • 1993 – Εγώ κι εσύ Όλες οι Μεγάλες Επιτυχίες
  • 1993 – Κοντά σου εγώ
  • 1994 – Τα κλασικά του Τόλη
  • 1995 – Ανεπανάληπτος
  • 1995 – Τα Ερωτικά
  • 1995 – Τα πρώτα μου τραγούδια 1966 – 1971
  • 1996 – 16 Ζεϊμπέκικα
  • 1996 – Μάτια φεγγάρια
  • 1996 – Τότε Τα πρώτα μου τραγούδια
  • 1997 – Εγώ αγαπώ μόνο μία
  • 1998 – Ήρθες σαν όνειρο
  • 1999 – Η νύχτα γέμισε με φως
  • 2000 – Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του
  • 2000 – Τα Ερωτικά
  • 2001 – Live 2000 – 2001
  • 2002 – Η σωστή απάντηση
  • 2000 – Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του Νο 2
  • 2002 – Τραγουδά Βοσκόπουλο
  • 2003 – Καλή σου τύχη
  • 2003 – 30 Χρόνια τραγούδι Μια αγάπη μια ζωή (1970-2000)
  • 2005 – Αντίθετο ρεύμα
  • 2006 – Αναμνήσεις (Συλλογή 4 Cd)
  • 2006 – 14 Μεγάλα τραγούδια
  • 2006 – Ανθολογία 1970-2001 (Συλλογή 4 Cd)
  • 2006 – Στης ζωής μου τις στράτες (2 Cd Live & Studio)
  • 2007 – Να με κοιτάς στα μάτια
  • 2007 – Χρυσή δισκοθήκη
  • 2008 – Στο πέρασμα του χρόνου
  • 2008 – Χρυσή δισκοθήκη Νο 2
  • 2009 – 60 Μεγάλες Επιτυχίες (4 Cd)
  • 2009 – Το λαϊκό τραγούδι Νο 7
  • 2009 – Τόλης Βοσκόπουλος
  • 2009 – Οι Μεγάλες Επιτυχίες (3 Cd)